Temperatura optimă în zona de congelare/congelare
Setarea corectă a temperaturii este foarte importantă pentru prezervarea alimentelor. Reducerea temperaturii determină reducerea ratei de înmulțire a microorganismelor. Alimentele nu se alterează atât de repede.
Pentru a congela alimente proaspete este necesară o temperatură de -18 °C. Perioada de valabilitate a alimentelor poate fi prelungită și se menține calitatea optimă.
De îndată ce temperatura se ridică la peste -10 °C, microorganismele redevin active în alimente, astfel că alimentele nu mai pot fi păstrate mult timp. Din acest motiv, alimentele parțial sau complet decongelate nu trebuie recongelate decât după ce au fost prelucrate (fierte sau prăjite). Temperaturile ridicate din timpul procesului de gătire distrug marea majoritate a microorganismelor.
Temperatura din zona de congelare/congelare crește:
cu cât se deschide mai des ușa și cu cât este ținută deschisă mai mult timp.
cu cât sunt depozitate mai multe alimente.
cu cât sunt mai calde alimentele introduse în congelator.
cu atât este mai ridicată temperatura ambientală din aparatul frigorific. Aparatul frigorific este proiectat pentru o anumită clasă climatică (interval de temperatură ambientală) și nu trebuie utilizat în afara limitelor acesteia.