Derulaţi

Puterea florilor: mai mult decât un simplu decor

Un artist floral ne sfătuiește cum să ne decorăm masa pentru o ocazie specială.

Dacă ești în căutarea unor decorațiuni extraordinare, Himmer und Erde este locul unde trebuie să mergi în Hamburg. Artistul floral Mario Mahlstedt ne sfătuiește, din perspectiva unui expert, despre cum să ne decorăm masa pentru o ocazie specială.

Pentru el, buchetele nu sunt doar niște plante puse împreună, ci sunt adevărate opere de artă, create din flori și frunze. Am discutat cu artistul floral de top Mario Mahlstedt (foto dreapta) despre cum să construim o atmosferă specială cu ajutorul florilor și al altor plante decorative, și am aflat câteva lucruri interesante despre cum să ne decorăm masa pentru o ocazie specială.

Domnule Mahlstedt, sunteți considerat o autoritate în decorațiuni florale. Ce vă face cu adevărat special?
Noi aranjăm lucrurile într-un fel unic. Și nu pentru că vrem neapărat să ne detașăm de competiție, ci pur și simplu pentru că așa ne place nouă să facem. Total e despre estetică și naturalețe, nu despre gusturile maselor.

Cum faceți să veniți mereu cu idei noi? 
Atunci când sunt afară, îmi place să absorb impresii subtile din culori, forme și arhitectură. Atunci când mă plimb printr-un oraș străin și mă uit în vitrine, s-ar putea să văd un palton superb croit pe un fundal fascinant, și asta să mă inspire.

„Florile dau viață spațiului de locuit”

Cât de importante sunt florile în atmosfera unei încăperi? 
De multe ori remarc cum oamenii își petrec zile întregi pregătindu-se pentru evenimente, instalând lumini și ringul de dans, așezând mesele, dar abia când ajung în sfârșit aranjamentele florale se opresc și spun: „Arată superb!” Florile dau viață încăperilor.

Creați doar aranjamente care sunt compatibile cu stilul dumneavoastră?
Sigur că nu refuzăm să satisfacem cerințele clientului, dar încercăm să le dirijăm puțin. A o mare problemă atunci când mi se cere un buchet de mireasă din trandafiri roșii cu tulpină lungă și cu un singur trandafir alb în mijloc, simbolic. Recomand mereu trandafirii pitici, pentru că se potrivesc mai bine femeilor. Și nu folosesc niciodată floarea soarelui, pentru că, deși arată minunat pe câmp, atunci când o pui într-un buchet își pierde impactul.

E posibil să deprinzi gusturi bune când vine vorba de flori?
Ceea ce ne place depinde de influențele pe care le avem și de unde locuim. La țară, oamenii nu pun florile din grădină în vază, dar în oraș oamenii încearcă să aducă puțin din natură în casa lor.

Lucrați pentru branduri internaționale, la evenimente de mare amploare. Există diferențe culturale când vine vorba de flori? 
Absolut. În afară de New York, decorațiunile florale în SUA sunt ca în anii `80 în Europa. Folosesc multe flori și le pun în cutii, e foarte nefiresc. Și în Japonia și China e populară chestia asta. În Olanda, Belgia și Germania, preferăm buchetele aranjate artistic. Multe țări caută în Europa atunci când au nevoie de artiști florali premium.

„Între patru pereți, mai mult înseamnă mai puțin.”

Aranjamentele florale creative transformă camerele în alte lumi. Puteți să ne dați câteva sfaturi pentru decorarea casei?
„Între patru pereți, mai mult înseamnă mai puțin, n-ar trebui să arate exagerat.” De multe ori e suficient să pui niște condurul-doamnei sau fuchsia pe farfurii sau să decorezi masa cu câteva crenguțe de rozmarin. Dar întotdeauna trebuie să se potrivească cu ceea ce servești la masă! Orhideele roz pe care le găsești într-un restaurant de sushi nu se potrivesc cu o friptură la cuptor. Dar cred că spațiul dimprejurul mesei e mai important decât masa în sine. Acolo poți exagera puțin, dacă florile sunt parte a temei, ca în cazul unei mese de primăvară înconjurată de flori.

Ce decorațiuni se potrivesc cu ce ocazii?
Dacă plănuiești o cină romantică și vrei să transmiți un mesaj puternic, poți fii ceva mai opulent, cu multe lumânări și inflorescențe. Sau pune trandafiri sălbatici în vaze înalte de jur împrejurul mesei, astfel încât să ajungi într-un fel să mănânci pe sub flori. Dacă îți vin niște prieteni, și vrei ca totul să pară spontan, câteva flori sălbatice în sticle sau borcane drăguțe sunt suficiente. Dacă îți inviți șeful la cină, trebuie să fii subtil – e mai bine să ai 20 de lalele simple decât să pară că te-ai chinuit prea tare. Și nu folosi un aranjament floral cumpărat, arată nenatural și e clar că nu l-ai făcut tu.

E important să eviți clișeele?
În general, da, cu excepția ocaziilor tradiționale, când vrei să creezi un sentiment de confort. Condurul-doamnei e perfect pentru masa de Paște – pot fi împrăștiate în recipientele tale preferate și combinate cu ouă colorate cu foi de ceapă. Cei care preferă ceva mai sofisticat, pot îmbrăca întreaga încăpere în alb. Crinii albi și spânzul sau câteva crenguțe de eucalipt sunt o alternativă mult mai subtilă față de clasicul roșu de Crăciun. Dar kitsch-ul e permis dacă vrei să faci lucrurile puțin mai interesante, ca atunci când folosești un ornament vechi de Crăciun, încărcat cu istorie.

„Merită să folosești plante proaspăt tăiate”

Cum combinăm diferite flori? 
Cel mai important lucru este să ținem minte că dacă sunt prea asemănătoare, își pierd personalitatea. N-aș combina trandafiri cu hortensii, pentru că ambele sunt rotunde și pline. Ar fi mult mai interesant să adaugi ceva mai dinamic, precum inflorescența de mentă. Formele contrastante le potențează efectul.

Ce tipuri de flori durează cel mai mult?
Plantele exotice, precum scabiosa sau ghimbirul înflorit. Și chiar merită să mai tai tulpinile, chiar dacă le-ai cumpărat acum zece minute.

Ce plante au cele mai atrăgătoare arome?
În ziua de azi mulți oameni par să uite faptul că florile sunt elemente naturale care au voie – și de ce n-ar avea? – să aibă miros. Îmi plac notele senzuale ale crinilor, iar tuberozele îmi amintesc de aerul cald al verii. Iasomia are o aromă blândă, minunată, pe când florile de portocal sau lămâi au un miros revigorant.

Ce flori vă place să primiți?
Din păcate, nimeni nu-mi ia flori. Nimeni nu îndrăznește!

Autor: Lena Schindler
Imagini: © Trent Perrett